BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

torstai 13. joulukuuta 2012

Suihkupuhdistus

Suihkupuhdistusta käytetään yleisesti teräs- ja valurautakappaleiden ruosteenpoistoon. Se on tehokkain menetelmä valssihilsettä sekä ruostetta vastaan. Suihkupuhdistusta merkitään lyhenteellä "Sa", joka tarkoittaa mekaanista pinnanpuhdistusta, jossa epäpuhtaudet irrotetaan raesuihkulla. Paikallisen puhdistuksen ollessa kyseessä käytetään merkintää PSa (tarkoittaa samaa kuin em. "paikkapuhallus"). Suihkupuhdistuksessa käytetään avopuhallus-, tyhjiöpuhallus-, vesisuihku- (märkäpuhallus) tai sinkopuhdistuslaitteita. Suihkupuhdistusta käytetään myös kastosinkityn, alumiinin sekä vanhan ehjän maalipinnan puhdistukseen ja karhennukseen välittömästi ennen maalausta.

Suihkupuhdistuksen esikäsittelyasteet

Sa1 Kevyt suihkupuhdistus

Paljain silmin tarkasteltaessa pinnalla ei saa olla näkyvää öljyä, rasvaa, likaa eikä heikosti kiinni olevaa valssihilsettä, ruostetta, maalia tai vieraita aineita.

Sa2 Huolellinen suihkupuhdistus

Pinnalla ei saa olla näkyvää öljyä, rasvaa tai likaa ja vain vähän valssihilsettä, ruostetta, maalia tai vieraita aineita. Pinnalle jäävien epäpuhtauksien tulee olla hyvin kiinni alustassa.

Sa2½ Hyvin huolellinen suihkupuhdistus

Pinnalla ei saa olla näkyvää öljyä, rasvaa tai likaa eikä valssihilsettä, ruostetta, maalia tai vieraita aineita. Pinnalle jäävät epäpuhtaudet näkyvät korkeintaan heikkoina värjäytyminä, laikkumaisina tai juovamaisina varjostumina.

Sa3 Suihkupuhdistus metallinpuhtaaksi

Pinnalla ei saa olla mitään em. aineita. Pinnalla on oltava yhtenäinen metallin väri.

SaS Pyyhkäisypuhdistus 

Pyyhkäisypuhdistusta (hiekkapesua) käytetään sinkittyjen ja alumiinipintojen puhdistukseen, vanhojen ehjien maalipintojen karhennukseen sekä irtoilevan maalin poistoon korjausmaalauksissa.

Suihkupuhdistuksen jälkeen pinnalta poistetaan pöly, roskat sekä puhdistusmateriaali.

Puhallusmateriaalit   

Puhdistavina rakeina voidaan käyttää lukuisia erilaisia materiaaleja. Käytettävällä raetyypillä ja sen muodolla on ratkaiseva vaikutus puhdistetun pinnan ulkonäköön ja pintaprofiiliin.

Metallipintojen puhdistuksessa käytetään pääasiassa seuraavia materiaaleja:

Uudelleen käytettävät materiaalit

- Valurauta- tai teräshiekkaa, jota on sekä pyöreää että särmikästä
- Teräslankakatkoa tai teräslevyrouhetta
- Alumiinioksidia ja alumiinisilikaattia käytetään myös erikoistapauksissa
- Lasikuulia käytetään alumiinin ja ruostumattoman teräksen puhalluksessa.

Kertakäyttömateriaalit

- Erilaiset kuonatuotteet
- Kvartsihiekka
- Luonnonhiekka

Luonnonhiekan käyttöä pyritään välttämään pölykeuhkovaarojen takia. Puhallusrakeet voidaan myös sekoittaa veden kanssa, jolloin puhutaan märkäpuhalluksesta. Rakeiden valintaan vaikuttavat niiden kulutuskestävyys ja kovuus. Kestävimpiä rakeita ovat teräslankakatkot sekä valuteräsrakeet. Nopeimmin kuluvia ovat taas valurautahiekka ja luonnonhiekka. Yhteistä puhallusmateriaaleille on se, etteivät ne saa sisältää vesiliukoisia suoloja tai muita suojauskykyä heikentäviä epäpuhtauksia. 

Puhallusmateriaalien vaatimukset on esitetty standardeissa ISO 11124 (metalliset rakeet) ja ISO 11126 (ei-metalliset rakeet).
0 kommenttia: