BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

maanantai 20. helmikuuta 2012

Jauhemaalaukseen tutustumista

Mua, Raisaa ja Maijaa tuutoroitiin tänään jauhemaalauksessa, joka ainakin mulle oli kokonaan uusi juttu. En oo nimittäin aiemmin päässy kokeilemaan. Nyt sekin on tehty ja fiilikset ovat hyvät näin jälkeenpäin.

JAUHEMAALAUS PÄHKINÄNKUORESSA
Jauhemaalaus on menetelmä, jossa jauhetta (esim. epoksi, polyesteri tai epoksipolyesteriseosta) ruiskutetaan useimmiten staattisen sähkön avulla maalattavaan pintaan, jonka jälkeen esine kuumennetaan niin, että jauhe sulaa.


Aluksi pyyhimme vanteet liuottimella. Itseasiassa koko homman alkuun kuuluisi vielä jonkin sortin hiekkapuhallus tai hiominen, mutta nyt emme joutuneet tekemään niitä. Rasvanpoiston jälkeen pistimme vanteet 200-asteiseen uuniin esilämmitykseen, joka saisi kestää n. 20 minuuttia. Esilämmityksen tarkoituksena on saada hyvä tarttumispinta maalijauheelle. 


Uunin jälkeen aloimme ruiskuttamaan jauhetta. Jauhemaalaus eroaa ainakin normiruiskuttamisesta siten, ettei siihen tarvita mitään liuottimia, eikä saa valumia aikaan yhtä helposti. Onhan siinä myös oma varomisensa, ettei tällää käsiä juuri uunista tulleeseen kehikkoon. Maalausvarustus taas erosi siten, että jauhemaalaukseen riittää myös pelkkä pölymaski. Luonnollisesti ihan vaan siitä syystä, että jauhehan on vähän "pölymäistä". Ja suojalasit ehdottomasti, itse ainakin olin hiuksia ja naamaa myöten pulverissa maalauksen jälkeen.

Sitten pistimme vanteet (taas) uuniin. Noin 20-25 minuuttia sai odotella. Tällä kertaa jauhe suli lämmityksen aikana pintaan, jonka jälkeen vanteet olivat kiiltävän valkoisia, ihan kuin normiruiskulla maalattuja. Itse en olisi ainakaan silmämääräisesti löytänyt mitään eroa.

Pari valmista versiota.
Tuntuu ainakin siltä, että opin tänään yllättävän paljon kaikkea uutta. Kiitokset siitä Jarille, joka nakitti meille tän homman ja sille tyypille, joka meitä tuutoroi (apua, en muista nimeä!) :s Mutta suurkiitokset kuitenkin.

Huomenna olis taas tarkotus päästä jauhemaalaamaan. Pitäs maalata semmoset palkit / putket, mikskä niitä nyt haluukaan kutsua. Sitä odotellessa...

0 kommenttia: